Interview met Margit Nijboer

Voorjaar 2018

1) Waarom zet je je vrijwillig in voor Inloophuis Pisa en Battle4Life?

Zoals je vaak ziet, hebben de vrijwilligers van inloophuizen op een bepaalde manier te maken (gehad) met kanker. Zo heb ik 16 jaar geleden mijn zusje verloren aan borstkanker. Zij was toen 40 jaar. Door me in te zetten voor Inloophuis Pisa/Battle4Life heb ik gevoelsmatig het idee dat ik toch iets kan doen; niet meer voor haar, maar wel voor anderen. Kanker heb je namelijk nooit alleen, ook je gezin, familie, vrienden en collega’s gaan een proces door. Iedereen kent wel iemand die kanker heeft (gehad), dat maakt de bereidheid om je in te zetten groter.
Ik heb zelf gezien dat het leven voor en na kanker nooit meer is zoals het was. Het leven is nooit meer zorgeloos. Inloophuis Pisa is dan ook een geweldig initiatief, je kan er terecht voor een gesprek, diverse activiteiten of lotgenotencontact. Niet alleen voor mensen met kanker, maar ook voor hun naasten of hun nabestaanden. Alles is gericht op het omgaan met de gevolgen van kanker. Natuurlijk kan je je inzetten voor het KWF en hun goede werk, maar het mooie van Pisa is dat het dichterbij is.

2) Wat doe je precies voor Inloophuis Pisa?

Ik ben vanaf het begin verbonden met Inloophuis Pisa en ben actief op meerdere fronten. Zo’n 4 jaar geleden wilden we iets bedenken om geld in te zamelen voor het fantastische werk dat Inloophuis Pisa verricht. Er werden al diverse lopen georganiseerd voor verschillende goede doelen. We wilden iets ‘anders dan anders’ bedenken, iets dat ‘hot’ is, dat werd Battle4Life. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan de voorbereidingen van alweer de derde editie van deze sponsor-obstakelrun. Ik ben vrijwilliger op de dag zelf en sta langs het parcours om deelnemers aan te moedigen en (waar nodig) te helpen.

3) Wat zijn voor jou hoogtepunten van de eerdere edities van Battle4Life?

Omdat Inloophuis Pisa een lokaal initiatief is, maakt dat de betrokkenheid bij het huis en Battle4Life groter. Mensen (deelnemers en vrijwilligers) zetten zich extra enthousiast in. Die vibe is voelbaar. Het mooie van Battle4Life is dat het geschikt is voor jong en oud. Ik stond halverwege het parcours deelnemers aan te moedigen om door te gaan en het beste uit zichzelf te halen. Achteraf kregen we enthousiaste reacties over het parcours en de organisatie. Dat is geweldig. Het allermooiste is misschien nog wel de dankbaarheid van de bezoekers, en de wetenschap dat zij niet alleen staan (terwijl ze wel anoniem kunnen blijven). Dat raakt me, en daar doen we het voor.

4) Wat is de uitdaging van Battle4Life voor 2018?

We streven ernaar het aantal deelnemers te verdubbelen. Naast de extra inkomsten die dat oplevert voor Inloophuis Pisa, zorgt het ook voor meer bewustwording over kanker en alles wat daarbij komt kijken. Spread the word! Hemelvaartsdag = Battle4Life moet een begrip worden.

5) Heb je tips voor de deelnemers aan de obstakelrun?

Goede schoenen en makkelijke kleding zijn een must. Verder is het een geweldige dag. Iedereen helpt elkaar en er wordt veel gelachen. Mijn tip is dan ook: doe mee aan deze fantastische obstakelrun!

Interview gedaan door: Samantha Nell (Loft25 | Marketing, Communicatie & Events)