Interview met Sonja Koomen

voorjaar 2017

1) Wie ben je/wat doe je?

Ik ben Sonja Koomen, lijfstijl coach bij Lijfstijlcoach regio Hoorn en begeleid mensen naar een betere en gezondere leefstijl, zowel fysiek als mentaal. Hierbij richt ik me op drie pijlers: training, voeding en coaching. In 2010 stond ik aan de wieg van het Lijfstijlcoach-concept en was ik de eerste coach van de franchise organisatie. Inmiddels zijn er 120 Lijfstijlcoaches in Nederland en 3 in België. Onze klanten kampen bijvoorbeeld met een burn-out, hebben (vage) klachten na een ongeluk, willen herstellen na een ziekte, zijn te dun of te dik of worden in het dagelijkse leven gehinderd door angsten. Hiervoor werkte ik in sportscholen, maar daar miste ik de integrale aanpak. Lijfstijlcoach richt zich niet alleen op het fysieke aspect, maar zorgt voor een blijvende gedragsverandering. Het is heel dankbaar werk.

2) Waarom ben je sportcoach bij Battle4Life?

De combinatie van sport en het goede doel, Inloophuis Pisa, staan erg dicht bij mij. Toen ik 33 jaar was, overleed mijn vader aan kanker (58 jaar jong) en ook mijn moeder heeft kanker gehad. In mijn familie heb ik al 10 begrafenissen gehad als gevolg van deze vreselijke ziekte, waaronder de begrafenis van mijn neefje (4 jaar).

3) Wat heb je met Inloophuis Pisa/Waarom zet je je in voor Inloophuis Pisa?

Als je kanker overleefd hebt, ben je een hoopje ellende. Niks is meer hetzelfde. Je bent bang, boos, verdrietig en hebt vaak geen vertrouwen meer in je lichaam. Soms heb je je baan en vrienden verloren en kan je nergens terecht. Inloophuis Pisa is als een warme deken en helpt je met de verwerking van je verdriet en emoties. Je hebt er contact met lotgenoten, aan de half woord heb je genoeg. Ook de aandacht die Inloophuis Pisa besteedt aan de naasten is waardevol, kanker heb je nooit alleen.

4) Wat was voor jou het hoogtepunt van de eerste editie in 2016?

Dat waren verschillende momenten. Na de start was ik vliegende keep en crosste ik op de fiets door het Julianapark om te kijken of alles goed verliep. Toen alles ‘up and running’ was, gaf dat een kick. De finish momenten, met alle blijdschap en ontlading van de deelnemers, waren goud waard. En de onthulling van de cheque met de totaalopbrengst bezorgde me kippenvel…wow…om stil van te worden! De lovende recensies die achteraf kwamen, waren voor mij ook een van de hoogtepunten.

5) Wat is jouw uitdaging bij de Battle4Life 2017?

Ambities genoeg! We streven naar een verdubbeling van het aantal deelnemers. En ik zou het fantastisch vinden als mensen die niet zo sportief zijn, toch deelnemen aan Battle4Life vanwege het goede doel. Verder zou er wat mij betreft meer informatie mogen komen over het gehele traject na het vaststellen van de kankerdiagnose. Het gaat niet alleen om de behandeling, maar ook om alles wat er nog meer komt kijken bij deze vreselijke ziekte. Hiervan zijn veel mensen en ook de omgeving zich niet of onvoldoende bewust. Hoe ga je hier als naasten mee om? Ook de naasten hebben behoefte aan steun.

7) Heb je tips voor deelnemers? Hoe kunnen zij zich het beste voorbereiden?

Begin op tijd met je voorbereiding. En richt je op drie de drie pijlers van Lijfstijlcoach:
  1. Fysiek: een combinatie van interval hardlopen en krachttraining.
  2. Voeding: goed eten op de dagen voor en tijdens Battle4Life. Goede voeding bevat dan voldoende koolhydraten en is eiwitrijk.
  3. Mentaal: zorg voor een goede mind set. Je kan veel meer dan je zelf denkt!


GEINTERVIEWD DOOR:

Samantha Nell-Wulf - Loft25 | Marketing, Communicatie & Events | www.loft25.nl